Wij zijn op zoek naar een Informatiemanager ROT (piket/nevenfunctie)
Bij de bestrijding van (dreigende) grootschalige incidenten, rampen en crises moeten veel activiteiten tegelijkertijd gebeuren. Dit vraagt om een snelle besluitvorming. Tijdige en betrouwbare informatie is hiervoor cruciaal. Van actiecentrum tot NCC en van Officier van Dienst tot burgemeester, als Informatiemanager ROT regisseer jij het informatieproces voor de gehele hoofdstructuur. Zowel in de acute (GRIP 2) als in de dreigende fase. Daarnaast ben je de rechterhand van de Operationeel Leider. Als informatiemanager ROT heb je dus een belangrijke spilfunctie in de crisisstructuur!
Wat ga je doen?
Tijdens grootschalige incidenten houd je het overzicht op het totaalbeeld en stuur je de functionarissen Informatiemanagement van de stafsectie Informatiemanagement aan. Deze sectie bestaat uit een Informatiecoördinator (IC), GIM ROT en een Secretaris. Je verzamelt, analyseert en beoordeelt samen met de stafsectie beschikbare informatie voor het opleveren van een kwalitatief hoogwaardig multidisciplinair (totaal)beeld. Waar mogelijk delegeer je de taken aan de stafsectie en bewaak je de voortgang. Verder neem je deel aan de ROT-vergaderingen. In de vergadering presenteer je het multidisciplinaire beeld van het incident.
Voor, tijdens en na de vergaderingen werk je nauw samen met de Operationeel Leider (OL). Samen bereid je de vergaderingen voor en geef je gevraagd en ongevraagd advies over het multidisciplinaire informatieproces.
Het piket wordt door 5 personen ingevuld, waardoor je gemiddeld eens per 5 weken 24 x 7 bereikbaar en beschikbaar moet zijn. Je komt afhankelijk van het verloop in de piketgroep in eerste instantie in de reservepoule terecht.
Wie ben jij?
Wat bieden wij?
Solliciteren
Ben jij enthousiast geworden? Solliciteer dan snel en gebruik hiervoor de knop solliciteren (rechtsboven) bij de vacature.
Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek met een selectiecommissie.
De gesprekken worden in overleg gepland.
Voor informatie over de functie kun je contact opnemen Ingrid Nieuwenhuis, senior adviseur crisisbeheersing op 06 – 49 08 61 53.
Als je reageert op deze functie dan gaan wij er vanuit dat je dit met je leidinggevende hebt afgestemd en dat je in staat wordt gesteld deze functie uit te voeren naast je reguliere werkzaamheden.
Onze organisatie
De Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) is één van de 25 veiligheidsregio’s van Nederland. Hollands Midden telt ruim 810.000 inwoners en een oppervlakte van 782 km² verstedelijkt en landschappelijk gebied. De VRHM werkt samen met 18 gemeenten, GHOR, brandweer, politie en andere partners aan een veilige samenleving. Onze kerntaken zijn brandweerzorg, risico- en crisisbeheersing en rampenbestrijding in de regio. De organisatie bestaat uit circa 1.400 medewerkers, waarvan 1.000 brandweervrijwilligers (45 kazernes).
Deze (neven)functie is alleen opengesteld voor medewerkers van de Veiligheidsregio Hollands Midden en haar partners: Politie, GHOR en Gemeenten.